Jangan Jadi Mangsa Scam Pinjaman Peribadi!

Jangan Jadi Mangsa Scam Pinjaman Peribadi!

Tagged: 

Viewing 15 posts - 256 through 270 (of 270 total)
  • Author
    Posts
  • #92914
    Daisy_D
    Participant

    Kalau ada agen yang mintak duit pendahuluan untuk bukak akaun ke atau apa2 alasan lain la tolong batalkan terus permohonan tu. mungkin tu semua scammer. jangan buat bayaran apa-apa.

    #92960
    Bunga
    Participant

    Kena dgn haruanwira. Tpi syukur. Sebelum bayar apa2 sy sempat singgah balai polis. And satu ja dia pesan, kalau pusat pinjaman minta bayaran sebelum apa2, itu scammer. Dia nasihat sy block saja and report polis.

    #92969
    Daisy_D
    Participant

    Ya, betul tu. kalau kita sedang mohon pinjaman dekat sesuatu syarikat tu dan syarikat tu mintak bayar apa-apa tolong abaikan. Jangan teruskan permohonan. tu semua scammer. kita nak pinjam sebab xda duit, ni lagi dia mintak duit. Mana boleh macam tu.

    #93056
    Lieci
    Participant

    Saya ada apply personal loan dgn wolf jlh sdn bhd. Sya just nk pinjam 5k, tapi dia minta duit UTK active acc rm150, lepas tu dia suruh sign agreement, mmg xfikir pnjng terus sign je, pastu dia suruh wsp oficer dia, den dlm agreement tu xprasaan pula kena ada 10% simpanan aka rm500 drpd pinjaman kena buat, pastu officer dia ckp pula kena buat money lender acc SBB klw guna saving acc xdpt nk transfer and then dia ckp dia boleh tlg buatkan fee dia rm20, Sya jawab ok boleh, dia pun BT den Sya kena transfer rm500 tu UTK masuk kn dlm money lender acc, lepastu dia kata xdpt transfer dan ckp lagi klw ada 1 agreement tu xcomplete Bhgian instant transfer dan service charges katanya. Instant transfer rm400 dan service charges rm400 total rm800, tapi esok dia tu tukar no fon katanya nk bagi record dekat ofis, Sya pun ok je, so pasal instant transfer dan service charges tu Sya kurang faham dan ingatkan 2 benda tu hanya perlu bayar rm400 SBB dia send wsp dekat Sya ‘instant transfer dan service charges, sebarang rm400, sudah siap urus dah boleh transfer’ dan Sya pun xfaham sgt jadi Sya confirmkn lah rm400 kn den dia jawab iya 400 lepas tu Sya transfer rm400 je, den dia ckp Sya slh bank in amount sepatutnya rm800 SBB ada 2 benda yg berlainan jadi Sya dgn dia berdebat SBB dia xfahamkn dekat Sya betul, biasalah Chinese punya accent melayu saya kurang faham sikit. Jadi saya ckp lah bagi Sya masa SBB busy kerja xsempat nak gi bank lagi pula transfer online Sya problem, lepas tu mmg busy sgt lah kerja, pastu dia tukar no fon lagi SBB ofis minta katanya dah 3/4 kali dia tukar no fon, pastu yg last ni Sya kurang keep in touch SBB busy,pikir2 kalau cancel nanti kena bayar rm980, tup tup dia ckp close file den ringgit layer letter dia ckp MCM tu, den benda ni buat Sya jadi marah bila dia buat MCM tu, den Sya try wsp dia lagi tapi dia seen shj lepastu Sya try email company dia, tapi tak dilayan Smpailah ke hari ni, Sya pun buat research pasal no fon Dorang semua tu semua ada report dkt ccid jadi hal ni buat Sya risau, Sya try lagi check no acc bank yg Sya transfer duit semua tu dekat ccid pun sama kena repot juga. So Sya risau sgt2, SBB dlm agreement tu tidak mengatakan bahawa lewat selesaikn agreement yg ke-7 iaitu berkaitan instant transfer dan service charges tersebut akan mendapat law letter, rugi rm1050 banyak tu bukan sedikit, Sya dah bagi gmbr ic lepas tu gambar selfie Sya yg Sya dah sign agreement tu lagilah Sya overthinking. Dah cari juga nombor SSM dgn nama company tapi alamat dia jauh dekat Johor Bahru, sdgnkn alamat dekat agreement tu dekat Puchong. Bila Sya wsp dia klw Dorang ni tukar2 no fon SBB DH kena report pastu dia boleh jawab yang tu customer yg report, so apa patut Sya buat, kalau boleh saya tak nak orang sekeliling saya tahu SBB tak nak menyusahkan Dorang SBB kebodohan diri sendiri, dahlah Sya research nama company terang2 ada perkataan verified, takut company tu tak salah takut ada org guna nama company tu, saya pertama kali buat pinjaman jadi saya tak tahu kalau benda2 MCM tu wajib ke tidak SBB yg Sya buat research kalau buat macam tu akan automatically akan kena deduct dri pinjaman yg kita buat itu lah yg saya tau tapi itulah xtw apa2, benda ni buat saya susah hati, hurm tolong saya nak buat apa, nangis pun dah tak ada gunanya.

    • This reply was modified 2 months ago by Lieci.
    #93058
    Lieci
    Participant

    tup tup dia ckp close file den tunggu lawyer letter dia ckp MCM tu

    #93078
    Daisy_D
    Participant

    Dah banyak kes macam ni jadi @Lieci Memang ahlong dah ni sebab kebanyakan ahlong la yang mintak kita IC dan selfie dengan IC kita. lepas tu ada yang mintak buat video menyatakan kita ada pinjam dengan dia. Jika syarikat pinjaman yang berlesen diorang xkan mintak kita buat selfie dan video dengan IC. Lebih baik cik buat laporan polis dan lampirkan semua conversation cik dengan diorang. Tujuan laporkan adalah untuk cover diri kita dan dokumen kita yang kita dah bagi dekat diorang. Harap lepas ni lebih berhati hati jika ingin buat pinjaman. Selidik dahulu mengenai syarikat pinjaman tersebut.

    #93089
    Anita
    Participant

    Hi nak tanya siapa pernah apply loan dengan T&T mortgage and loan sdn bhd?

    #93107
    Daisy_D
    Participant

    Dah cuba semak dalam aplikasi i-Kredikom maklumat syarikat T&T mortgage and loan sdn bhd tidak dijumpai. Mungkin syarikat ini tidak berdaftar dengan KPKT.

    #93161
    WanGary
    Participant

    Saya ada jumpa syarikat peminjam wang berlesen di area selangor yg boleh dipercayai. Semua yg tertipu boleh menarik lafas lega kerana syarikat ini mmg betul wujud. Jika ada pertanyaan lanjut boleh reply saya.

    #93162
    WanGary
    Participant

    Saya juga pernah menjadi mangsa scam seperti yang dinyatakan. Saya boleh tolong recommend syarikat ini yg boleh menolong. Email saya juga boleh irwanbakri369@ymail.com .

    #93163
    Hazel
    Participant

    Saya pun sama kena dengan Wolf JLH SDN BHD @Lieci. Semua prosedur yang awak cakap tu semua saya pun kena cuma saya tak kena seen, tpi dia siap ugut gambar saya dengan IC sebab saya sedar kena scam dan terus block. Saya cuba buat tuntutan tribunal tapi diorang tak layan kes ni sebab kes jenayah. Dorang saran lapor polis dan bawa kes ni ke mahkamah tuntutan kecil sebab tidak lebih RM5000. Saya akan fight habis habisan sampai dapat balik duit tu. Dia salah scam org. Selagi xdpt sy x akan brhenti. Saya yakin saya akan menang sebab ada semua bukti.

    #93178
    Daisy_D
    Participant

    @Hazel syarikat wolf jlh sdn bhd ni ada dalam i-kredikom. maksud nya dia ada daftar dengan KPKT. tapi mungkin ada individu yang gunakan nama syarikat ni untuk tipu orang. syarikat ni alamat nya di Puchong Jaya Selangor. boleh semak dekat apps i-kredikom. cuma untuk lebih berhati-hati jangan la berurusan melalui online. baik pergi ke pejabat syarikat yang sah untuk berurusan.

    #93179
    qaty
    Participant

    Confirm Pay sdn bhd oke ke?
    If cmpny tu kata ,cancel kena bayar,apa prlu buat? kalau biarkan je ,boleh x?

    #93180
    Kemam
    Participant

    hi nak tanya, CONFIRM PAY SDN BHD tu okay ke? Ke scam jugak?

    #93181
    Daisy_D
    Participant

    Hi @qaty @kemam syarikat confirm pay sdn bhd dalam i-Kredikom tidak ada maklumat dijumpai. Mungkin syarikat ni tidak wujud. Walau apa pun jangan la buat bayaran apa-apa nak elak kena tipu.

Viewing 15 posts - 256 through 270 (of 270 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Login Register