Jangan Jadi Mangsa Scam Pinjaman Peribadi!

Jangan Jadi Mangsa Scam Pinjaman Peribadi!

Viewing 15 posts - 241 through 255 (of 256 total)
  • Author
    Posts
  • #28710
    Faisal adam
    Participant

    Hai saya nk tanya lah..MASTER LINK MORTGAGE LOAN SDB BHD syarikat btol ka atau scam.. bukan apa.. saya dah submit document apa semua.. dia minta rm300 utk upah lawyer. Sy mmg nk pkai duit musim2 pkp ni…sy pinjam lah mmbe saya rm300 utk baya duit lawyer. Dah settle apa semua saya bg detail ic cap jari apa semua.. lpastu hq syarikat ni ws sy tnya utk bayar rm500 utk buka acc byrn. Bole bgthu adkh ni scm

    #28711
    Faisal adam
    Participant

    Mcam kes saya.. saya dah apply loan 10k dgn MASTER LINK MORTGAGE LOAN SDB BHD. Document plus sain cop ibu jari sy dah bg. Sy dah byar duit lawyer 300.. skng ni dia minta rm500 utk buka acc.. bole tolong apa yg patut sy bt. Sy tersedar lpas sy dah sain bg cap jari bagai tu . Nk abaikan ka nk bt report polis?

    #28712
    Faisal adam
    Participant

    Mcam kes saya.. saya dah apply loan 10k dgn MASTER LINK MORTGAGE LOAN SDB BHD. Document plus sain cop ibu jari sy dah bg. Sy dah byar duit lawyer 300.. skng ni dia minta rm500 utk buka acc.. bole tolong apa yg patut sy bt. Sy tersedar lpas sy dah sain bg cap jari bagai tu . Nk abaikan ka nk bt report polis?

    #28713
    Faisal adam
    Participant

    So far bos lpas kejadian tu mcam mna? Depa ad mai kacau ka bos? Dan bos bt report tak? Sbb bos dah sign agreement tu bagai

    #28872
    Adik
    Participant

    Hai..kalau Chaal Enterprise tu betul2 ke scammer.??.dia cuma minta ic payslip n bil api untuk semakkan kelayakan..tiada wang pendahuluan..saya takut nak bagi maklumat tu..tak yakin pula..saya check company dia di google ada..di facebook ada yang cakap scammer..check i kreditkom pun company ni ada ..pening saya..dahla perlukan wang sangat..hmm

    #28886
    Db
    Participant

    hi sy ada mohon dkt anda jaya utama(m) sdn bhd. smua dokumen dh dserahkn tmsuk tandatngan pjanjian sbb dia cakap smua company tggung, xpelu byr caj apa2. sy pn proceed. tba2 ckp plu settlekan 400 gov tax bru dpt duit.. mak kpastian dorg ni scammer ke?sbb dh research hbs, compny mmg wujud. tp rsa mcm kena tipu. kalau cancel plu byr 4000++ blh tak bg pndapat. buntu dh nk gna duit kta pula bg duit. nmbr hp+60 17-922 5283 stu lgi boleh jmpa kat blog Anda Jaya Utama(M) sdn bhd

    #92718
    Daisy_D
    Participant

    Sekarang banyak scammer yang menyamar. Diorang guna nama syarikat orang lain yang sah lepastu konon cakap loan dah lulus. lepas tu kata perlu bayar macam2 fee. lepas dah dapat duit, kena block. hati-hati la ye semua. jangan la buat bayaran apa-apa untuk dapatkan pinjaman.

    #92790
    akustikgio93
    Participant

    company proper credit scam ke?

    #92825
    Daisy_D
    Participant

    @akustikgio boleh semak status syarikat tu dekat laman web KPKT and apps i-Kredikom. Paling penting kalau dia mintak duit masa mohon pinjaman tu jangan bagi apa-apa. sebab kalau syarikat pinjaman yang sah takkan mintak duit. And sila berurusan dekat pejabat syarikat yang sah je. jangan melalui online.

    #92845
    Along
    Participant

    AmWang Credit ni scam jugak ke? siap mintak duit stamping, duit update scoring, duit government tax, duit insurance untuk kpkt tanggung loan kalau jadi ape2 kat si penghutang.. Mohon pencerahan disini..

    #92855
    papabear
    Participant

    Assalamualaikum salam sejahtera, saya nak berkongsi sikit pasal isu pinjaman berlesen ni, pertama sekali, jangan ambil sebarang servis pinjaman dalam google ni, kebanaykkan 80% semua website scam, saya syorkan pergi terus ke pejabat pinjaman berlesen yang ada kedai atau office. Saya nak ingatkan juga kepada orang ramai yang berkerja sendiri dan susah buat pinjaman di bank, jangan sesekali buat pinjaman dengan Ah Long atau pinjaman yang suruh bayar upfront dulu, itu semua tipu. Ingat, walaupun sesusah mana anda, jangan sesekali buat pinjaman dengan Ah Long. Jika pinjaman tersebut suruh bayar setiap 6 hari, elakkan, nanti anda tak mampu bayar, anda akan overlap dengan pinjaman lain, lama2 akan memakan diri anda sendiri. Jika perlukan nasihat dan nak mengadu, boleh PM saya direct di email saya papabearempire@gmail.com . Inshallah saya akan bantu dari segi nasihat, dan dimana anda boleh minta bantuan.

    #92856
    papabear
    Participant

    Scam

    #92889
    Daisy_D
    Participant

    Sebelum nak buat pinjaman, semak dulu pasal syarikat tu. jangan terus mohon. elakkan hubungi secara online. terus je pergi pejabat syrikat tu. And satu lagi syarikat pinjaman yang sah tidak akan mintak kita bayar apa-apa kalau nak luluskan pinjaman. jika ada, itu adalah scam.

    #92909
    fiq
    Participant

    spe pernah buat loan dgn t&t mortgage & loan..scammer ke tak??

    #92910
    fiq
    Participant

    sama lah saya dia mintak rm500 buka acc..trus saya block no.

Viewing 15 posts - 241 through 255 (of 256 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Login Register