Adakah Anda Pinjam Daripada Syarikat Peminjam Sah?

Syarikat Peminjam Sah - Lelaki muda nampak kecewa

Kita semua pernah dengar cerita yang menakutkan tentang orang yang mengambil pinjaman daripada syarikat yang mereka mula-mula agak sah, tetapi sebenarnya merupakan Ah Long, Ceti, atau kaki ugut. Cara-cara syarikat yang tidak berlesen ini memang boleh dikatakan kejam, dengan mengenakan caj-caj tinggi, kadar bunga yang berkali ganda, dan kaedah mengutip hutang yang kurang berperikemanusiaan.

Jika anda sedang cari syarikat peminjam sah dan boleh dipercayai, bagaimanakah anda dapat selidik supaya anda boleh yakin bahawa syarikat itu sah dan mematuhi undang-undang? Di bawah adalah 3 soalan yang anda boleh tanya untuk dapatkan jawapan anda.

  • Adakah syarikat itu memegang lesen daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan?

Syarikat peminjam yang berlesen merupakan syarikat yang memiliki permit untuk memberi pinjaman wang peribadi secara sah dan tertakluk di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400). Status berlesen ini amat penting bila memilih syarikat peminjam kerana syarikat yang berlesen terikat kepada undang-undang yang dicipta untuk melindungi hak-hak pemohon. Untuk semak status lesen sesuatu syarikat peminjam, masukkan nombor syarikat mereka (SSM) ke dalam laman web KPKT ini.

Tawaran pinjaman peribadi yang diberi oleh syarikat peminjam yang berlesen biasanya mengenakan kadar bunga yang lebih rendah berbanding tawaran daripada Ah Long atau Ceti. Kerana syarikat-syarikat berlesen terpaksa mematuhi undang-undang untuk mengekalkan status berlesen mereka, kepentingan anda sebagai pengguna juga lebih terjamin.

  • Adakah syarikat itu mempunyai alamat pejabat dengan papan tanda yang dipamerkan dengan jelas?

Semasa semak status lesen syarikat peminjam, maklumat syarikat yang mempunyai lesen yang sah akan timbul di laman web termasuk alamat rasmi syarikat tersebut. Jika anda ada masa, anda boleh melawati alamat tersebut untuk memastikan pejabat syarikat itu memang berada di alamat yang diberi.

Pejabat syarikat itu juga sepatutnya lengkap dengan papan tanda yang dipamerkan dengan jelas. Syarikat yang mempunyai pejabat dan papan tanda yang rasmi lebih mungkin merupakan syarikat yang sah berbanding dengan peminjam yang hanya bertemu dengan pengguna di tempat awam atau melalui telefon sahaja.

  • Adakah pemohon lain berkongsi pengalaman positif atau negatif berkaitan dengan syarikat tersebut?

Dengan teknologi hari ini, memang senang untuk cari dan berkongsi informasi melalui Internet. Terutamanya sekali, pengguna-pengguna boleh berkongsi pengalaman mereka dengan sesuatu produk atau servis. Kalau sesuatu syarikat itu tidak mengendalikan khidmat pelanggan mereka dengan betul, akan pasti muncul dalam Internet ramai komen atau review yang mendedahkan praktis-praktis syarikat tersebut yang kurang memuaskan.

Oleh itu, sebelum memohon pinjaman anda, bacalah dulu review dan komen pengguna lain berkaitan dengan sesuatu syarikat. Kalau pengguna-pengguna amat berpuas hati dengan syarikat itu, kemungkinan lebih besar bahawa syarikat itu merupakan syarikat yang sah dan boleh dipercayai!

32 Komen

  1. Hello, saya memang berminat untuk buat pinjaman dalam jumlah yang kecil tapi saya tidak mahu berhutang dengan ah long atau ceti haram.

    Reply
  2. Adakah ipinjaman ini sah disisi undang2.

    Reply
  3. Yes saya ada tetapi dia mintak duit up fran saya kata saya tak ada duit lepas tu dia black list saya

    Reply
    • Syarikat pinjaman berlesen yang sah tak akan minta duit up front untuk proses pinjaman anda. Nasib baik anda tidak bayar duit apa-apa kepada syarikat itu! Anda bolehlah cuba apply lagi dengan syarikat yang mempunyai lencana “Disahkan Oleh IPP” untuk dapatkan duit yang anda perlukan.

      Reply
  4. Saya pernah mohon utk loan. Katanya perlu bayar deposit. Bayar utk rekod pembayaran la utk 8 bulan. Sedar diri dh ditipu, apa perlu saya buat?

    Reply
    • Hai, jika anda khuatir telah ditipu, anda boleh menglengkapkan aduan dengan KPKT pada link ini: https://aduan.kpkt.gov.my/aduan-online/entry/aduanperumahan.cfm dengan serta-merta supaya pihak yang bertanggungjawab boleh menyiasat kes anda.

      Reply
      • Sy ada memohon loan dgn 1 syarikat bawah kpkt. Permulaan dia caj hanya rm320 untuk surat janjian. Selepas semua sudah ok, sy terima 1 panggilan dari HQ katanya mintak pengesahan. Selang beberapa minit dia call semula melalui aplikasi whatsapp menyatakan ada pending loan approval atas nama saya dengan syarikat lain katanya dan meminta sy membayar sejumlah rm1060 untuk urusan lawyer clearkn nama sy, so diorg boleh bank in pinjaman sy. Apa perlu sy lakukan?

        Reply
        • Syarikat yang sah tidak akan meminta anda membayar wang pendahuluan untuk mengeluarkan duit pinjaman anda. Walaupun nama syarikat tersebut tersenarai di bawah KPKT, terdapat juga ramai “scammer” yang menyamar sebagai wakil syarikat yang sah. Anda boleh melawati ofis syarikat tersebut dan mengesahkan bahawa wakil syarikat yang memanggil anda memang seorang pekerja dalam syarikat itu. Namun, jika anda khuatir kena scam, lebih selamat untuk membatalkan permohonan anda dan cari syarikat pinjaman berlesen yang lain. Anda juga boleh mengadu melalui talian KPKT: https://aduan.kpkt.gov.my/aduan-online/entry/aduanperumahan.cfm supaya mereka boleh jalankan penyiasatan yang berpatutan.

          Harap maklum bahawa nasihat yang diberikan oleh IPP hanya berdasarkan pendapat kami sahaja, dan tidak sepatutnya menjadi pengganti untuk nasihat kewangan atau perundangan profesional.

          Reply
      • saya ada nak apply personal loan.. tetapi dia meminta saya untuk membuat pembayaran sebanyak RM600.00 untuk membuat account loan.. Apa yg diberitahu olehnya, dia akan pulangkan semula RM600.00 bersama loan yg saya apply.. Syarikat itu jugak berdaftar dengan KPKT.. adakah ini unsur unsur penipuan ?

        Reply
    • Sy pun dah kena dgn 3 syarikat..Hrap korang lebih bhati2.Lee cheng credit sdn bhd
      Brilliant prium sdn bhd
      price solution

      Reply
      • Lee cheng sdn bhd ni scammer juga ke?

        Sebab saya ada mohon pinjaman dari mereka.

        Reply
        • Lee cheng credit sdn bhd yg beralamat di kedah kn? Sy dh kena mmg scam..berhati2 dorg mtk payment, mula deposit 300, insurance,pidm,lpstu ckp ade pending loan.sy dh kena dan dh buat police report.

          Reply
        • Lee Cheng company registered tapi bile check adalah kedai repair motor. sila berhati-hati

          Reply
      • lee cheng tu mmg penipu ker?dia mintak rm500 ea?abs tu lps awak x byr apa dia ckp?

        Reply
      • Sy pn dh kena dgn lee cheng credit sdn bhd..

        Reply
        • Betul..bila lulus minta 300..lepas tu 500..lepas tu 600..

          Reply
          • Betul kah…

          • Betul kah ni??

          • betul ke lee cheng tu scammer? sebb saya baru je bankin dia 800 lpstu ni skrg dia mintak lg 1680 utk insuran dia kata utk jaminan kalau kita tk bayar. hmm tp saya baru bankin rm800 tu

        • Ada yang pernah try buat kat company indera jaya management tak? Company ni pun minta duit dulu rm600. Then kata scooring tak cantik nak buat balancing minta masukkan duit rm3000. Masa 1st minta rm600. Saya tanya apa jaminan dia boleh bagi balik duit kalau loan dah approve, then dia snap ic dia bagi dekat whatsap. Tengok gambar ic dengan pic whatsap sama.

          Tapi takut juga la scammer sebab minta duit dulu. Then proses pun melalui whatsap je. Dia ada bgtau kalau tipu boleh guna ic dia buat report police.

          Ada baca dekat website KPKT, yang syarikat peminjam ni boleh caj duti setem & fees guaman. If ada caj lain berkaitan PPW mesti pulang balik pada peminjam.

          Reply
  5. Skrg sy tgh cuba memohon dgn bberapa agensi pinjaman y d’katakn b’lesen.,lbh2 lg agensi y sy buat 2 d’bwah kpkt..tp kenapa smua agensi y sy summit 2 mtk pmbayaran dhulu yea??lgpn no y sy dpt 2 dri halaman utama agensi tersebut…

    Reply
    • Pwb under kpkt terutamanya di Sabah mengenakan bayaran interest melebihi yg di benarkan olh kpkt. Iklan diluar pejabat 1.5% sebulan tetapi bila dah masuk pejabat kiraan dah jd 10-30% sebulan. Rata2 pwb berlesen adalah Ahlong berselindung di sebalik permit kpkt. Diharap warga bhgn penyiasatan rajin turun padang n aktif dimedia sosial utk melaporkan kegiatan pwb berlesen yg berselindung di bawah lesen permit kpkt.

      Reply
    • Salam nama sya telah digunakn oleh org yg sye knl utk buay pinjaman, n now company ni sruh sye byr sbb nma sye, tpi dorg nk pgg kad bank sye, dan slalu telefon di tempt keje sye, bila sye nk buat pembyran melalui cara bank in dorg x nk, bnda ni dh blarutan slm dua tahun, cm mna sye nak kena buat ye , harap sgt pertolangan

      Reply
  6. Masih ragu ragu dgn approval yg telah di beri, tidak pasti Lee Cheng Credit Sdn Bhd ni syarikat yg berdaftar kah tidak… minta cadangan dr semua yg berpengalaman….

    Reply
  7. Adakah Lee Cheng credit Sdn Bhd ini syarikat yg betul? Saya ada buat permohonan dan ada dpt surat approval yg mengatakan lulus tp saya kena tanggung sendiri deposit jaminan sebanyak RM 500.sekarang masih ragu ragu dgn ni.sebelum ni pernah jumpa dan kena tipu sdh sebanyak RM 1160 jd sekarang sdh takut dgn begini.

    Reply
  8. bnyak pimjaman haram dlm alam maya sekarang siap guna nama LHDn lg konon buat bayaran cukai..hati2 tu tektik baru penipu

    Reply
  9. i ada buat pimjaman dgn ambank yg mengenakan caj 19% setahun untuk 5 tahun..setahu i pimjaman tidak bercagar habis tinggi caj bawah pada 18%..pimjam 10k kena bayar 19k untuk 5 tahun..skrng dh lmbat bayar kena caj 39k apa sepatut yg i buat?

    Reply
    • Untuk menyelaraskan hutang anda, anda boleh cuba menyertai program pengurusan kredit percuma yang dijalankan oleh AKPK. Agensi ini ditubuhkan oleh Bank Negara untuk membantu individu mengatasi masalah kredit dan hutang. Anda boleh melayari https://www.akpk.org.my/my/pengurusan-kredit untuk ketahui dengan lebih lanjut tentang program ini.

      Reply
  10. Betul ke lee cheng credit tu menipu

    Reply
    • Haa sy br nsk buat pinjaman ngn indera jaya ni.. Tp die suruh stanby rm 1020 untuk proses bukak acc baru untuk kluarkan duit pinjaman tu.. Alamat die kat belah peneng tu… Tp sy belum buat ape 2 bayaran lg la…

      Reply
  11. Ada yang pernah try buat kat company indera jaya management tak? Company ni pun minta duit dulu rm600. Then kata scooring tak cantik nak buat balancing minta masukkan duit rm3000. Masa 1st minta rm600. Saya tanya apa jaminan dia boleh bagi balik duit kalau loan dah approve, then dia snap ic dia bagi dekat whatsap. Tengok gambar ic dengan pic whatsap sama.

    Tapi takut juga la scammer sebab minta duit dulu. Then proses pun melalui whatsap je. Dia ada bgtau kalau tipu boleh guna ic dia buat report police.

    Ada baca dekat website KPKT, yang syarikat peminjam ni boleh caj duti setem, fees guaman. If ada lain² caj PPW mesti pulangkan balik pada peminjam.

    Agent tu ada la explain pasal mint duit ni dia akan pulangkan balik sebab tu ruler KPKT. Hanya sementara nak proses loan then dapat balik. Masalah tak tau company ni betul or agent tu scammer ke menipu huhu

    Reply
    • Hi, saya ada memohon personal dan diluluskan.. Tetapi dia minta saya bayar RM600 untuk membuka Loan Account.. Dan dipulangkan semula bersama Loan.. Saya ingin meminta pandangan, adakah ini penipuan ?

      Reply

Kongsi Pendapat Anda

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>