Adakah Anda Pinjam Daripada Syarikat Peminjam Sah?

Syarikat Peminjam Sah - Lelaki muda nampak kecewa

Kita semua pernah dengar cerita yang menakutkan tentang orang yang mengambil pinjaman daripada syarikat yang mereka mula-mula agak sah, tetapi sebenarnya merupakan Ah Long, Ceti, atau kaki ugut. Cara-cara syarikat yang tidak berlesen ini memang boleh dikatakan kejam, dengan mengenakan caj-caj tinggi, kadar bunga yang berkali ganda, dan kaedah mengutip hutang yang kurang berperikemanusiaan.

Jika anda sedang cari syarikat peminjam sah dan boleh dipercayai, bagaimanakah anda dapat selidik supaya anda boleh yakin bahawa syarikat itu sah dan mematuhi undang-undang? Di bawah adalah 3 soalan yang anda boleh tanya untuk dapatkan jawapan anda.

  • Adakah syarikat itu memegang lesen daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan?

Syarikat peminjam yang berlesen merupakan syarikat yang memiliki permit untuk memberi pinjaman wang peribadi secara sah dan tertakluk di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400). Status berlesen ini amat penting bila memilih syarikat peminjam kerana syarikat yang berlesen terikat kepada undang-undang yang dicipta untuk melindungi hak-hak pemohon. Untuk semak status lesen sesuatu syarikat peminjam, masukkan nombor syarikat mereka (SSM) ke dalam laman web KPKT ini.

Tawaran pinjaman peribadi yang diberi oleh syarikat peminjam yang berlesen biasanya mengenakan kadar bunga yang lebih rendah berbanding tawaran daripada Ah Long atau Ceti. Kerana syarikat-syarikat berlesen terpaksa mematuhi undang-undang untuk mengekalkan status berlesen mereka, kepentingan anda sebagai pengguna juga lebih terjamin.

  • Adakah syarikat itu mempunyai alamat pejabat dengan papan tanda yang dipamerkan dengan jelas?

Semasa semak status lesen syarikat peminjam, maklumat syarikat yang mempunyai lesen yang sah akan timbul di laman web termasuk alamat rasmi syarikat tersebut. Jika anda ada masa, anda boleh melawati alamat tersebut untuk memastikan pejabat syarikat itu memang berada di alamat yang diberi.

Pejabat syarikat itu juga sepatutnya lengkap dengan papan tanda yang dipamerkan dengan jelas. Syarikat yang mempunyai pejabat dan papan tanda yang rasmi lebih mungkin merupakan syarikat yang sah berbanding dengan peminjam yang hanya bertemu dengan pengguna di tempat awam atau melalui telefon sahaja.

  • Adakah pemohon lain berkongsi pengalaman positif atau negatif berkaitan dengan syarikat tersebut?

Dengan teknologi hari ini, memang senang untuk cari dan berkongsi informasi melalui Internet. Terutamanya sekali, pengguna-pengguna boleh berkongsi pengalaman mereka dengan sesuatu produk atau servis. Kalau sesuatu syarikat itu tidak mengendalikan khidmat pelanggan mereka dengan betul, akan pasti muncul dalam Internet ramai komen atau review yang mendedahkan praktis-praktis syarikat tersebut yang kurang memuaskan.

Oleh itu, sebelum memohon pinjaman anda, bacalah dulu review dan komen pengguna lain berkaitan dengan sesuatu syarikat. Kalau pengguna-pengguna amat berpuas hati dengan syarikat itu, kemungkinan lebih besar bahawa syarikat itu merupakan syarikat yang sah dan boleh dipercayai!

85 Komen

  1. Hello, saya memang berminat untuk buat pinjaman dalam jumlah yang kecil tapi saya tidak mahu berhutang dengan ah long atau ceti haram.

    Reply
    • Indera jaya ni scam ke? Siapa kat sini pernah buat loan.. Dalam kpkt mmg ada.. Tp mintak duit x hbs²

      Reply
      • Sm la asyik mintak duit he,kite nie nk pinjam lg kuar byk Ade la… pinjaman pun 1 sen x dpt…

        Reply
      • Saya pn tengah berurusan dgn syarikat ni katany loan layak lulus tp kena bayaran insurans

        Reply
      • Ada sesiapa pernah pinjam dgn SB Fast Resources?

        Reply
        • Assalamualaikum…sy azlan
          Sy baru je mohon loan peribadi rm10k ..pertama dia minta bayar duit runner RM70 selepas tu baru dia minta plk bayaran test payment sbb sy baru pertama kali buat loan dgn syarikat ini..dia minta Rm221

          Reply
    • Kenapa harus buat harus buat bayaran stamps duty contoh pinjam 20000 jumlah stamps duty dalam 650 adakah perlu bank in stamps duty ni kepada pemberi pinjaman berlesen

      Reply
    • Hong she sdn bhd nie boleh cye ker?frst die mntk rm600 utk stamping lhdn(die ade bg copy lhdn)..person inchrge nie kt penang…pastu hq ktenye call dri kl kate perlu byr rm2000 utk sst..sst tu utk dibyr kpde gov..muskil sye

      Reply
  2. Adakah ipinjaman ini sah disisi undang2.

    Reply
  3. Yes saya ada tetapi dia mintak duit up fran saya kata saya tak ada duit lepas tu dia black list saya

    Reply
    • Syarikat pinjaman berlesen yang sah tak akan minta duit up front untuk proses pinjaman anda. Nasib baik anda tidak bayar duit apa-apa kepada syarikat itu! Anda bolehlah cuba apply lagi dengan syarikat yang mempunyai lencana “Disahkan Oleh IPP” untuk dapatkan duit yang anda perlukan.

      Reply
      • Saya sudah bayar 3365 kepada syarikat pinjaman wang berlesen itu. Tapi syarikat itu sah.. Sekarang dia minta lagi 2k.. Macam mana, apa perlu saya buat?

        Reply
        • Hai, untuk melindungi keselamatan diri, lebih baik anda mencari syarikat pinjaman yang tidak meminta wang pendahuluan. Terdapat ramai ejen scam yang menggunakan nama syarikat berlesen untuk menyamar diri sebagai ejen pinjaman sah dan meminta wang pendahuluan lalu menghilangkan diri setelah pembayaran telah dibuat. Jadi, pastikan juga untuk menghubungi syarikat berlesen tersebut dan melawati ofis mereka untuk memastikan bahawa ejen tersebut betul-betul merupakan pekerja syarikat tersebut.

          Reply
  4. Saya pernah mohon utk loan. Katanya perlu bayar deposit. Bayar utk rekod pembayaran la utk 8 bulan. Sedar diri dh ditipu, apa perlu saya buat?

    Reply
    • Hai, jika anda khuatir telah ditipu, anda boleh menglengkapkan aduan dengan KPKT pada link ini: https://aduan.kpkt.gov.my/aduan-online/entry/aduanperumahan.cfm dengan serta-merta supaya pihak yang bertanggungjawab boleh menyiasat kes anda.

      Reply
      • Sy ada memohon loan dgn 1 syarikat bawah kpkt. Permulaan dia caj hanya rm320 untuk surat janjian. Selepas semua sudah ok, sy terima 1 panggilan dari HQ katanya mintak pengesahan. Selang beberapa minit dia call semula melalui aplikasi whatsapp menyatakan ada pending loan approval atas nama saya dengan syarikat lain katanya dan meminta sy membayar sejumlah rm1060 untuk urusan lawyer clearkn nama sy, so diorg boleh bank in pinjaman sy. Apa perlu sy lakukan?

        Reply
        • Syarikat yang sah tidak akan meminta anda membayar wang pendahuluan untuk mengeluarkan duit pinjaman anda. Walaupun nama syarikat tersebut tersenarai di bawah KPKT, terdapat juga ramai “scammer” yang menyamar sebagai wakil syarikat yang sah. Anda boleh melawati ofis syarikat tersebut dan mengesahkan bahawa wakil syarikat yang memanggil anda memang seorang pekerja dalam syarikat itu. Namun, jika anda khuatir kena scam, lebih selamat untuk membatalkan permohonan anda dan cari syarikat pinjaman berlesen yang lain. Anda juga boleh mengadu melalui talian KPKT: https://aduan.kpkt.gov.my/aduan-online/entry/aduanperumahan.cfm supaya mereka boleh jalankan penyiasatan yang berpatutan.

          Harap maklum bahawa nasihat yang diberikan oleh IPP hanya berdasarkan pendapat kami sahaja, dan tidak sepatutnya menjadi pengganti untuk nasihat kewangan atau perundangan profesional.

          Reply
        • jangan bank in macam saya terkena hangus RM2500

          Reply
      • saya ada nak apply personal loan.. tetapi dia meminta saya untuk membuat pembayaran sebanyak RM600.00 untuk membuat account loan.. Apa yg diberitahu olehnya, dia akan pulangkan semula RM600.00 bersama loan yg saya apply.. Syarikat itu jugak berdaftar dengan KPKT.. adakah ini unsur unsur penipuan ?

        Reply
        • Bos daa dapat duit loab tak..

          Reply
      • Saya rasa yasa telah ditipu oleh syarikat Lee cheng credit sdn bhd (34941-P) mula mula minta RM1000 pastu proses RM6000 pulak pastu dia kata kurang RM1500 , saya paid RM 2500 lepas tu dia minta duit lagi RM1500 lagi … saya rasa pengawai cindy dan ejen vivian tu dah tipu saya.

        Reply
        • Betul kah..apa nama syarikat mereka tu.saya pun mau tau dng lebih lanjut..takut pla kena tipu..

          Reply
      • Saya bnyk kali kena dgn syarikat pinjaman yg mtk stamp duty…ada 400 lah..terbaru ni 500 tp sy cancle wat loan …tp still kacau sy naik fed up saya dibuatnya!org nk cr penyelesaian tp depa ni wat loan ada stamp duty plak…adakh syarikat yg mengenakan stamp duty itu sah berdaftr dgn KPKT??

        Reply
    • Sy pun dah kena dgn 3 syarikat..Hrap korang lebih bhati2.Lee cheng credit sdn bhd
      Brilliant prium sdn bhd
      price solution

      Reply
      • Lee cheng sdn bhd ni scammer juga ke?

        Sebab saya ada mohon pinjaman dari mereka.

        Reply
        • Lee cheng credit sdn bhd yg beralamat di kedah kn? Sy dh kena mmg scam..berhati2 dorg mtk payment, mula deposit 300, insurance,pidm,lpstu ckp ade pending loan.sy dh kena dan dh buat police report.

          Reply
          • Bagaimana kmu buat laporan polis adakah duit itu kembali

        • Lee Cheng company registered tapi bile check adalah kedai repair motor. sila berhati-hati

          Reply
          • saya ada buat loan dengan R&B easy loan, setekat ini mcm ok, tpi loan saya blm dapat lagi, sbb dia bagi dua cara 1 dia minta 13% daripada loan utk cagaran dan cara kedua kena cari kakitangan kerajaan utk cagaran.

        • Then dapat tak duitnya en?

          Reply
        • jangan dia dah tipu saya

          Reply
          • Indera Jaya management suruh saya buat pembayaran insurans RM565 dan saya pun bank in ke akaun CimB pemilik Muhammad Aziq Syafiq.. lepas buat pembayaran manager dia kata nak buat transfer la keakaun bank saya 30 minit lps tu dia call balik kata bank reject transfer drg kononnya saya ada ctos..kena clear nama dulu mesti bayar RM1200 saya hold terus bab xda duit.siap bagi gambar ic lgi agent tu ngan saya..tp saya x buat juga…saya nak ambil tindakan report polis sahaja baik…bab rasa tertipu la …..

      • lee cheng tu mmg penipu ker?dia mintak rm500 ea?abs tu lps awak x byr apa dia ckp?

        Reply
      • Sy pn dh kena dgn lee cheng credit sdn bhd..

        Reply
        • Betul..bila lulus minta 300..lepas tu 500..lepas tu 600..

          Reply
          • Betul kah…

          • Betul kah ni??

          • betul ke lee cheng tu scammer? sebb saya baru je bankin dia 800 lpstu ni skrg dia mintak lg 1680 utk insuran dia kata utk jaminan kalau kita tk bayar. hmm tp saya baru bankin rm800 tu

        • Ada yang pernah try buat kat company indera jaya management tak? Company ni pun minta duit dulu rm600. Then kata scooring tak cantik nak buat balancing minta masukkan duit rm3000. Masa 1st minta rm600. Saya tanya apa jaminan dia boleh bagi balik duit kalau loan dah approve, then dia snap ic dia bagi dekat whatsap. Tengok gambar ic dengan pic whatsap sama.

          Tapi takut juga la scammer sebab minta duit dulu. Then proses pun melalui whatsap je. Dia ada bgtau kalau tipu boleh guna ic dia buat report police.

          Ada baca dekat website KPKT, yang syarikat peminjam ni boleh caj duti setem & fees guaman. If ada caj lain berkaitan PPW mesti pulang balik pada peminjam.

          Reply
          • Jd mcm mna sis berurusan dgn indera jaya mngement? Loan dpt kah atau kena tipu jgk? Sbb sy pun ada apply dgn indera jaya ni..

          • Buat loan dgn company indera jaya management tu bole cye ke scamer

          • Mcm mana urusan kat indera jaya management

      • Saya nak tanya price solution ni ah long ke?bagaimana selesaikan dengan syarikat ini?ada bayaran tambahan sampai 2000 saya habis

        Reply
    • saya dah banya kali di tipu oleh syarikat pinjaman berlesen..saya check di web KPKT semua syarikat itu berdaftar dengan KPKT sebagai firma dan lesen juga masih aktif tapi saya tetap di tipu..semua pinjaman yang nak di buat mesti di kenakan bayaran dahulu.surat writ,performance payment,macam macam lagi..mana nak tahu pinjaman yang betul betul jika yang register di kpkt juga menipu. saya sangat perlukan pinjaman.

      Reply
  5. Skrg sy tgh cuba memohon dgn bberapa agensi pinjaman y d’katakn b’lesen.,lbh2 lg agensi y sy buat 2 d’bwah kpkt..tp kenapa smua agensi y sy summit 2 mtk pmbayaran dhulu yea??lgpn no y sy dpt 2 dri halaman utama agensi tersebut…

    Reply
    • Pwb under kpkt terutamanya di Sabah mengenakan bayaran interest melebihi yg di benarkan olh kpkt. Iklan diluar pejabat 1.5% sebulan tetapi bila dah masuk pejabat kiraan dah jd 10-30% sebulan. Rata2 pwb berlesen adalah Ahlong berselindung di sebalik permit kpkt. Diharap warga bhgn penyiasatan rajin turun padang n aktif dimedia sosial utk melaporkan kegiatan pwb berlesen yg berselindung di bawah lesen permit kpkt.

      Reply
    • Salam nama sya telah digunakn oleh org yg sye knl utk buay pinjaman, n now company ni sruh sye byr sbb nma sye, tpi dorg nk pgg kad bank sye, dan slalu telefon di tempt keje sye, bila sye nk buat pembyran melalui cara bank in dorg x nk, bnda ni dh blarutan slm dua tahun, cm mna sye nak kena buat ye , harap sgt pertolangan

      Reply
    • Btl sy pun kene…mmg kene byr ke klau under kpkt

      Reply
  6. Masih ragu ragu dgn approval yg telah di beri, tidak pasti Lee Cheng Credit Sdn Bhd ni syarikat yg berdaftar kah tidak… minta cadangan dr semua yg berpengalaman….

    Reply
    • saya kena tipu oleh syarikat Lee cheng credit sdn bhd (34941-P) minta pembayaran RM2500) lepas paid dia minta lagi duit Rm1500 utk buka akaun pula, saya tak paid sebab rasa sudah tertipu.

      Reply
  7. Adakah Lee Cheng credit Sdn Bhd ini syarikat yg betul? Saya ada buat permohonan dan ada dpt surat approval yg mengatakan lulus tp saya kena tanggung sendiri deposit jaminan sebanyak RM 500.sekarang masih ragu ragu dgn ni.sebelum ni pernah jumpa dan kena tipu sdh sebanyak RM 1160 jd sekarang sdh takut dgn begini.

    Reply
  8. bnyak pimjaman haram dlm alam maya sekarang siap guna nama LHDn lg konon buat bayaran cukai..hati2 tu tektik baru penipu

    Reply
  9. i ada buat pimjaman dgn ambank yg mengenakan caj 19% setahun untuk 5 tahun..setahu i pimjaman tidak bercagar habis tinggi caj bawah pada 18%..pimjam 10k kena bayar 19k untuk 5 tahun..skrng dh lmbat bayar kena caj 39k apa sepatut yg i buat?

    Reply
    • Untuk menyelaraskan hutang anda, anda boleh cuba menyertai program pengurusan kredit percuma yang dijalankan oleh AKPK. Agensi ini ditubuhkan oleh Bank Negara untuk membantu individu mengatasi masalah kredit dan hutang. Anda boleh melayari https://www.akpk.org.my/my/pengurusan-kredit untuk ketahui dengan lebih lanjut tentang program ini.

      Reply
      • Finance double pun penipu juga… Sudh sign agreement p duit blom masuk2 mula 200 lepas byar insurance takaful & etiqa 590 lepas account safety rm1200 pun x cukup lepas tu minta lgi rm900 utk 3 helai bank statement… Smpai skrg blon ada duit.. Syarikat ini jgn d perdaya lagi

        Reply
  10. Betul ke lee cheng credit tu menipu

    Reply
    • Haa sy br nsk buat pinjaman ngn indera jaya ni.. Tp die suruh stanby rm 1020 untuk proses bukak acc baru untuk kluarkan duit pinjaman tu.. Alamat die kat belah peneng tu… Tp sy belum buat ape 2 bayaran lg la…

      Reply
      • Sy pown ada jugak buat pinjmn dgn syrikt tu.. mintk 1020.. sy bnk 310 saja..dia ckp bolh bntu selebihnya..x berapa lma col blik. Dia suruh sy byr baki lgi kerana sy dh buat sistem dia smpai 2x mnjdi msalh.. jdi sepruh tu sy tidak bnk in.. kerana sy ragu2.. sy ad membuat semkn nama syrikt n no lesen tetapi tiada dalam senarai.. kerana sy ragu2 ..mereka memberi sy phostat ic ..jika menipu sy bolh buat laporan polis.. sy abaikn msj lgi sepruh…n mereka tetap bertya bila mahu bank in lgi sepruh..bru loan sy approve.. .. sy tidak berani untuk meneruskan..

        Reply
      • Macammana ada dapat duit ke

        Reply
    • Baru ni sy ada buat pinjaman..katanya syarikatnya adalah berdftar dgn kpkt…loan da lulus tp dia minta rm250 utk byrn insurans katanya…ada kah ini penipuan atau tidak…

      Reply
      • Saya nak tanya siapa pernah buat pinjaman dengan indera jaya management? And dpt tk loan ? Sbb saya dah buat banyak kali payment dekat indera jaya management

        Reply
        • Dah berapa bayar??

          Reply
  11. Ada yang pernah try buat kat company indera jaya management tak? Company ni pun minta duit dulu rm600. Then kata scooring tak cantik nak buat balancing minta masukkan duit rm3000. Masa 1st minta rm600. Saya tanya apa jaminan dia boleh bagi balik duit kalau loan dah approve, then dia snap ic dia bagi dekat whatsap. Tengok gambar ic dengan pic whatsap sama.

    Tapi takut juga la scammer sebab minta duit dulu. Then proses pun melalui whatsap je. Dia ada bgtau kalau tipu boleh guna ic dia buat report police.

    Ada baca dekat website KPKT, yang syarikat peminjam ni boleh caj duti setem, fees guaman. If ada lain² caj PPW mesti pulangkan balik pada peminjam.

    Agent tu ada la explain pasal mint duit ni dia akan pulangkan balik sebab tu ruler KPKT. Hanya sementara nak proses loan then dapat balik. Masalah tak tau company ni betul or agent tu scammer ke menipu huhu

    Reply
    • Hi, saya ada memohon personal dan diluluskan.. Tetapi dia minta saya bayar RM600 untuk membuka Loan Account.. Dan dipulangkan semula bersama Loan.. Saya ingin meminta pandangan, adakah ini penipuan ?

      Reply
    • nk tanya ada tak yg pernah bt pinjaman dgn syarikat puncak unggul management di ulu tiram..tolong bg infor klu ada sape2 yg pernah bt long dgn company ni..

      Reply
    • jangan buat,saya kena tipu oleh syarikat Lee cheng credit sdn bhd (34941-P) minta pembayaran RM2500) lepas paid dia minta lagi duit Rm1500 utk buka akaun pula, saya tak paid sebab rasa sudah tertipu.

      Reply
    • Sy pun hampir ditipu kejar duit activation acc rm350 sampai arini

      Reply
    • So sebenarnya indera jaya ni scamm atau betul?

      Reply
      • Ya.. Sya pun nak tanya soalan yg sama…

        Reply
        • Hi. Nak tanya awak pernah buat loan dengan indera jaya ke ? Dapat tk loan tu ?

          Reply
    • So ape jadi sekarang?? Dah dapat duit ke? Sebab saya dalam situasi yg sama.. Sampai skrg msh mintak duit lagi

      Reply
  12. Salam,
    Tumpang tanya, saya nak tanya untuk syarikat UOB SMART SOLUTION SDN BHD. Adakah syarikat ini scammer atau betul. Sebab pihak syarikat ini ada memberitahu untuk saya membeli insuran pinjaman yang saya nak buat sebanyak RM 250k. Insuran yang mereka bagitahu adalah syarikat insuran takaful. Adakah syarikat UOB SMART SOLUTION ini boleh percaya.

    Reply
  13. Hai
    Saya nk tnya sapa sapa tahu tak pasal CL Tong SOLUTIONs SDN BH sbb saya dah tnya kpkt semua ada Dan saya siap check lgi semua ada .tapi dia kata kena bayar 1500 utk apa eth saya lupa tapi saya minta gambar ic org yg chat saya dia bagi semua sekarang ni saya 50-50 percaya ada yg boleh jelaskan tak dekat sini saya ?dh lah buat business kena time pkp ni memang dah nak mati.( kalau ada syarikat yg real syarikat pinjaman boleh kongsi dengan saya

    Reply
    • Hai Alc, mengikuti undang-undang Malaysia, syarikat pinjaman berlesen yang sah tidak sepatutnya meminta anda membayar apa-apa wang pendahuluan. Anda boleh cuba memohon pinjaman daripada mana-mana syarikat yang tersenarai di bawah IPP. Semua syarikat di platform IPP memegang lesen sah dari KPKT dan mematuhi undang-undang di bawah Akta Pinjaman Wang 1951. Semoga anda dapatkan pinjaman yang dicari!

      Reply
    • mcm ni lah kalau nak elak daripada ditipu scammers sebab scammers ni makin lama makin creative and MO dia evolve ikut peredaran masa. duduk bertenang & fikir logic fundamental kepada kepada perkara tersebut. sebagai contoh; apa fungsi agensi pinjaman wang? ya memberi pinjaman kepada yang layak/ desperate & memerlukan wang segara. kita takda duit la sebab tu kita nak meminjam, kalau kita ada duit buat apa nak pinjam? so kalau belum pinjam dah minta bayar itu ini caj sana sini, sampai rugi ribu2 tu dah lari dari konsep fundamental asal agensi pinjaman. bukan utk dpt kita easy cash loan tapi awal2 lagi dah lahap duit kita & membebankan kita. mcm ni lah desperate mana pon kita mahukan wang, ingat mana2 agensi pinjaman even ah long pon takkan minta apa2 bayaran sebelum duit diberikan pada kita. saya tak galakkan pinjam ah long, ini cuma perbezaan ah long dgn scammers. ah long kita tetap dpt duit cuma nak bayar balik tu mmg buat kita sesak nafas. tapi scammers buat kita rugi lebih byk

      Reply
  14. Saya ada cuba mohon dengan indera jaya menagment…permohonan saya lulus,tapi saya kena buat stampin terebih dahulu sebanyak rm250 tu aprovekan loan saya.baru loan akan masuk dalam akaun….mcm mana tu ye…?

    Reply
    • Dapat duit ke ?

      Reply
    • Dah buat belum? Ker awak cancle?

      Reply
    • So ape jadi.. Dapt duit loan x??

      Reply
  15. ni mungkin manfaat utk di kongsi bersama melalui pengalaman peribadi saya meminjam di semua saluran pinjaman yg popular di negara kita. saya meminjam di pinjaman wang berlesen & ah long kerana ingin tahu procedure and saja suka2 nak pengalaman.

    1) pinjaman bank
    2) pinjaman wang berlesen
    3) ah long

    saya rasa pinjaman bank tak payah nak explain lah sebab ini mmg legal & interest paling murah tapi syarat yg ketat ccris & ctos mmg kena cantik sebab bank mmg takkan bg pinjam pada risky borrower. ni saya nak cerita based on my personal experience pada No 2 & 3.

    bg saya pinjaman wang berlesen & ah long takda beza. yg membezakan nya cuma no 2 tu legal & accountable, ada lesen yg sah dari gov & interest ada had limit while ah long ni running without proper licence & interest takda kawalan. tapi yg membezakan ah long & scammers ni, even pinjam dengan ah long pon dia tak akan sekali2 minta kita pendahuluan / up front atau bayar fee itu ini dalam bentuk wang. ada segelintir ah long menerima cagaran (barangan berharga mcm brg kemas, laptop, tablet atau tanah dll) tapi bukan mengambil wang pendahuluan. segala processing fee ke apa kalau ada lah utk ah long tu semua dia akan tolak dari wang pinjaman kita. contoh kita pinjam ah long RM1,000.00 bayaran balik selama 3 bulan. dia akan beri kita RM800.00 tapi kita bayar balik ke RM1,200.00.

    lagi satu, semua syarikat pinjaman wang berlesen, bank & ah long, biasa nya tak apply melalui whatsapp. boleh berhubung melalui whatsapp tapi dia tetap akan meminta kita dtg ke pejabat atau apply melalui email atau laman web mereka dengan domain company (bg company besar mcm bank, jcl, aeon credit). ah long pon takkan suka2 bg duit apply guna whatsapp je. dia mesti nak jumpa face to face, ada agreement, ambil gambar lagi hehehe dan dia akan minta kad bank yg masuk gaji. sebab dia nak keluarkan duit utk bayar balik pinjaman. tapi jgn risau dia akan ambil ikut perjanjian selebihnya tetap milik kita.

    nasihat saya di sini. kalau u guys nak pinjam duit dengan syarikan pinjaman wang berlesen, saya galakkan pergi terus ke pejabat. keputusan pon tau waktu tu juga sama ada layak / tidak. jika layak berapa pinjaman yg ditawarkan dan sebagainya. diorg juga tak paksa kalau kita taknak loan tu. dan semua caj / fee akan ditolak dari wang pinjaman. biasa nya 0.5% dari nilai pinjaman.

    kalau ada syarikat pinjaman wang yg minta upfront / wang deposit / test loan / insuran / rekod ctos ccris / esijil / duty stamp / processing fee ke atau lain2 itu semua scammers tak payah layan atau tanya2 lagi walaupon nama company yg digunakan adalah sah & terdapat rekod kpkt. kebanyakkan scammer mmg akan guna company yg berdaftar dgn kpkt utk mengaburi mata awam. company yg sebenar takda pon offer apply guna whatsapp je. apa2 pon mmg dia akan suruh dtg office utk submission / process & rundingan sebab kena isi borang application. jgn buang masa & tertipu.

    saya tak galakkan pinjam ah long. sebab interest dia mmg betul menjerut leher. kalau stakat nak pinjam amount yg sikit tu 1000 and below boleh la pinjam ah long sebab kita tau mmg kita mampu bayar balik. sebab pinjaman ah long tak buat lama biasa 6bln je kena bayar balik baru ah long pon happy. semoga pengalaman saya ni bermanfaat utk semua.

    kalau u guys ada masalah dlm pengurusan kewangan / hutang boleh juga pergi kaunseling ke AKPK (Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit ) service adalah percuma. mereka tidak akan memberi dana tapi mereka menyediakan khidmat nasihat & penyelesaikan utk pengurusan kewangan / hutang anda. membuat pinjaman baru utk selesaikan hutang lama sebenarnya bukan jalan penyelesaian malah membebankan.

    Reply
  16. Saya pn tengah berurusan dgn syarikat ni katany loan layak lulus tp kena bayaran insurans

    Reply
  17. Saya baru kena semalam dengan SB Fast Resources. sy dah cek rekod dorang kat kpkt memang ada. sy nak pinjam 1k je dan permohonan sy katanya lulus. tapi sy nak kena bayar process fee rm70. lepas dah bayar kena bayar pulak upfront untuk 2 bulan rm174. macam pelik je,belum dapat loan tapi dah kena bayar. terus rasa macam kena tipu. alahai ,apa la nasib

    Reply
  18. Dah berapa bayar??

    Reply
  19. asalam , ada tak siapa2 pernah loan dengan syarikat maju jaya money lender sdn bhd ? sebab sy baru nak apply dengan diorang . Pinjam rm5000 , dapat rm4520 lepas tolak stamping fee dan processing fee . Bulananan pula RM510 utk 12 bulan . atau RM255 utk 24 bulan .

    ada yang tahu detail tak sama ada company ni berdaftar dengan ppw atau ni ahlong sebenarnya ?

    Reply

Kongsi Pendapat Anda

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>