Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Perbelanjaan Bulanan

tips-menjimatkan-wang-anda-untuk-perbelanjaan-bulanan
Share Artikel ini!

Salah satu cabaran terbesar bagi pengurusan kewangan peribadi adalah mencari cara untuk menjimatkan wang perbelanjaan bulanan anda. Antara cara terbaik untuk menjimatkan wang perbelanjaan bulanan anda adalah untuk mengurangkan pembelanjaan anda. Walaupun pembelanjaan harian dan bil mungkin boleh nampaknya kecil dan tidak penting, kesan kumulatif mereka boleh mengenakan impak yang besar terhadap kebolehan kita untuk menjimatkan duit setiap bulan. Berikut adalah beberapa tips menjimatkan wang yang anda boleh cuba satu demi satu tanpa terlalu banyak kerumitan, tetapi boleh menawarkan potensi untuk menjimatkan jumlah wang tunai yang banyak pada jangka masa yang panjang.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Pengangkutan

tips-menjimatkan-wang-pengangkutan

1. Gunakan pengangkutan awam

Antara cara menjimatkan wang perbelanjaan bulanan, anda boleh menjimatkan wang untuk petrol, parking, insurans, dan penyelenggaran pada jangka masa yang panjang. Tambah lagi, kereta dan motor merupakan sesuatu aset di mana nilainya menyusut setiap tahun, dan harga jual memang akan jauh lebih rendah daripada harga pembelian. Dengan mengira faktor-faktor ini, penggunaan pengangkutan awam ada potensi untuk membolehkan anda bergerak ke mana jua dengan hanya membayar sebahagian kecil daripada kos menggunakan kereta.

2. Jual kenderaan anda

Sekiranya kenderaan anda jarang digunakan, pertimbangkan untuk menjualkannya. Anda dapat menjimatkan wang untuk insurans, penyelengaraan, dan susut nilai. Jika anda dapat memperoleh harga pasaran untuk kenderaan anda, anda juga boleh menggunakan hasil untuk meningkatkan akaun simpanan anda atau membayar hutang bunga tinggi.

3. Kongsilah kereta ke tempat kerja

Sekiranya anda mempunyai peluang untuk berkongsi perjalanan pergi dan balik dari tempat kerja dengan orang lain, anda boleh mengurangkan penggunaan dan lusuh pada kereta anda, menjimatkan petrol, dan memanfaatkan lorong berkongsi kereta yang dapat memudahkan perjalanan anda.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Hutang

jimat-duit-hutang

1. Biayai semula rumah dan / atau kereta anda

Jika anda fikir anda mungkin layak untuk membiayai semula gadai janji anda pada kadar yang lebih rendah, hubungi beberapa institusi pemberi pinjaman. Dengan bertukar kepada pinjaman yang menawarkan kadar faedah yang lebih rendah, anda bukan sahaja dapat menjimatkan wang anda sepanjang tempoh pinjaman, tetapi juga dapat menurunkan pembayaran bulanan anda dan meningkatkan aliran tunai bulanan anda. Jika kredit anda telah bertambah baik sejak pertama kali membeli kereta anda, anda kini boleh memenuhi syarat untuk kadar faedah yang jauh lebih baik, jadi anda boleh membiayai semula pinjaman auto anda juga.

2. Satukan pinjaman pelajaran anda

Jika pinjaman pelajaran anda dikenakan kadar faedah yang tinggi, tentukan sama ada ia masuk akal untuk menggabungkan semua atau sebahagian daripadanya. Kebanyakan pinjaman persekutuan mempunyai kadar tetap, namun jika anda dapat mencari pilihan penyatuan pinjaman ataupun tawaran pinjaman peribadi yang baik, ia dapat menjimatkan wang anda setiap bulan.

3. Satukan hutang anda dengan menggunakan kad pemindahan baki atau pinjaman peribadi

Jika anda dibebani hutang dengan kadar faedah yang tinggi, pemindahan baki merupakan pilihan yang bijak. Kad pemindahan baki terbaik menawarkan faedah seperti 0% APR selama 18 bulan – dan ada juga yang menawarkan program ganjaran. Dengan menyatukan hutang anda dengan tawaran APR 0%, anda dapat membayar hutang anda sambil menyimpan sedikit wang untuk penjimatan ataupun pembelanjaan penting yang lain. Pastikan anda mempertimbangkan yuran pemindahan baki, dan bayar baki keseluruhan yang dipindahkan dalam tempoh yang ditetapkan.

Jika anda mempunyai baki yang tinggi pada kad kredit berganda, ia juga boleh masuk akal untuk menggunakan pinjaman penyatuan hutang. Pinjaman ini membolehkan anda menggabungkan beberapa hutang faedah tinggi ke dalam satu pinjaman peribadi yang mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada hutang semasa anda dan membolehkan anda membayar hutang anda lebih cepat.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Bil Tenaga

bil-tenaga-lampu

1. Pasang CFL atau mentol lampu LED

Jika anda tidak pernah mengemas kini mentol lampu di rumah anda, pertimbangkan bertukar kepada sama ada CFL atau LED. Mentol-mentol ini lebih kurang empat kali lebih banyak menjimatkan tenaga daripada mentol pijar dan bertahan selama bertahun-tahun. Satu tip: Apabila membandingkan mentol, gunakan nombor lumen untuk membandingkan mentol, bukan nombor watt.

2. Matikan semua peranti elektrik yang tidak digunakan

Adakah anda memasang alat elektrik di sekitar rumah yang tetap disambung, tetapi jarang digunakan? Kebanyakan peranti elektronik menggunakan sejumlah elektrik secara berterusan yang boleh menambah dengan cepat apabila anda mempertimbangkan berapa ramai peranti dan peralatan kecil yang anda miliki. Untuk menghapuskan penggunaan elektrik yang membazir itu, cabutkan plag sebarang item atau jalur kuasa yang anda gunakan jarang sekali.

3. Kurangkan suhu pada pemanas air panas anda

Pemanas air menggunakan tenaga yang banyak dan menyumbang kira-kira 14% daripada kos tenaga. Selalunya air dipanaskan kepada suhu yang lebih tinggi daripada yang diperlukan. Tambah lagi, haba sentiasa hilang ke alam sekitar, maknanya anda perlu terus membakar tenaga untuk mengekalkan suhu air pada tahap yang ditetapkan.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Perbelanjaan Hiburan

hiburan-IPP-jimat

1. Batalkan keahlian kelab

Pertimbangkan perbelanjaan seperti keahlian gim anda, keahlian anda dengan kelab tempatan, dan sebagainya. Berapa kerapkah anda menggunakan perkhidmatan ini? Jika anda menggunakan keahlian gim kurang dari sekali seminggu atau keanggotaan kelab negara kurang daripada sekali sebulan, anda hanya membazir wang. Cuba anda membatalkan sebarang keanggotaan anda dan betul-betul fikirkan jika anda memerlukan keanggotaan tersebut.

2. Batalkan langganan akhbar dan majalah

Sekiranya anda melanggan kepada majalah atau akhbar tetapi tidak membacanya dengan kerap, batalkan langganan itu dengan segera. Langganan yang belum dibaca hanya menjadi pembaziran wang anda. Kini terdapat ramai platform digital di mana anda dapat mencari artikel dan berita terkini tanpa perlu bayar apa-apa duit.

3. Pertimbangkan untuk mengurangkan / menghapuskan perkhidmatan berbayar biasa lain

Pertimbangkan perkhidmatan yang anda bayar setiap bulan dan tentukan sama ada wang yang anda belanja itu benar-benar berbaloi. Jika tidak, batalkan perkhidmatan tersebut dan cari pilihan lain yang dapat mencapai perkara yang sama dengan harga yang kurang. Sebagai contoh, jika anda tamatkan servis TV, dan anda dapat subscribe kepada Netflix ataupun gunakan Internet untuk stream dari platform seperti Youtube, di mana anda dapat menonton pelbagai jenis movie dan series, dengan harga bulanan yang lebih murah.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Makanan

masakan-IPP-melayu-mahal

1. Masak (dan bungkus) makanan sendiri di rumah

Antara cara yang terbaik untuk menjimatkan wang perbelanjaan bulanan anda adalah masak dan bungkus sahaja makanan sendiri di rumah. Apabila anda memasak di rumah, masaklah dengan hidangan lebih supaya anda dapat membekukan sebahagiannya untuk makanan masa depan dan lebih baik juga jika anda dapat membawa makanan lebihan ke tempat kerja sebagai makan tengah hari.

2. Kurangkan makan di luar

Makan di luar boleh menjadi mewah dan penjimat masa yang hebat untuk keluarga yang sibuk tetapi makanan sihat di restoran memang berganda lebih mahal berbanding dengan harga makanan yang dimasak sendiri. Sebaliknya cari cara lain untuk membuat makanan di rumah lebih mudah – sebagai contoh, menyediakan makanan yang banyak sekaligus dan membekukan untuk dipanaskan kemudian.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Bil Insurans

keluarga-bil-insurans-kurangkan

1.“ Downgrade” insurans kesihatan anda

Tanya di tempat kerja tentang pelbagai pilihan yang tersedia untuk anda kurangkan kos insurans anda dan jangan mengabaikan untuk mencari pilihan keluarga jika anda mempunyai anak – jika anda melakukannya, semua ahli keluarga yang bekerja harus mencari liputan keluarga. Jika anda mahukan premium bulanan yang lebih rendah, pertimbangkan pelan insurans kesihatan yang boleh dikurangkan – ini amat sesuai untuk orang yang tidak bergantung kepada ubat-ubatan biasa atau selalu menjumpai doktor dan hanya perlu liputan untuk kecemasan sahaja. Pastikan untuk membandingkan penjimatan yang dijangkakan dengan jumlah tambahan yang mungkin perlu anda bayar dari poket setiap tahun.

2. Pertimbangkan insurans nyawa

Sekiranya anda membayar untuk insurans hayat atau insurans hayat sejagat, pertimbangkan dasar jangka pendek yang lebih murah. Kos setiap tahun akan menurun – walaupun anda membeli liputan yang sama. Satu-satunya perbezaan adalah, polisi anda akan tamat akhirnya dengan liputan terma – biasanya selepas anda bersara, keluarga anda tidak lagi bergantung kepada pendapatan kerja anda – sementara seluruh dasar hayat adalah seumur hidup.

Tips Menjimatkan Wang Anda Untuk Perkara Lain

spotify-lagu-hiburan-perkara-lain-menjimatkan-wang

1. Kurangkan bil telefon bimbit anda

Tanya sendiri jika anda benar-benar menggunakan seluruh pelan data telefon bimbit anda. Jika tidak, cari cara untuk “downgrade” ke pelan telefon bimbit yang lebih murah. Sekiranya anda banyak menggunakan data pelan tersebut, pertimbangkan apa servis lagi yang anda bayar di bil anda dan lihat jika anda boleh memotong salah satu daripadanya.

2. Mengurangkan atau menghapuskan tabiat yang melalaikan (seperti merokok)

Apa-apa tabiat yang melalaikan, sama ada merokok atau lain-lain, boleh menjadi pembaziran wang anda yang berterusan tanpa apa-apa faedah. Kurangkan atau hapuskan tabiat tersebut untuk mengelakkan pembaziran wang anda yang banyak.

3. Pertimbangkan pilihan penjagaan kanak-kanak yang lebih murah

Kita menggunakan wang yang banyak untuk penjagaan kanak-kanak kita, tetapi terdapat juga pilihan lain yang baik dan berjimat untuk kita. Bandingkan pilihan penjagaan kanak-kanak di kawasan anda untuk melihat jika alternatif yang lebih murah akan mendatangkan nilai yang lebih baik. Jika anda bernasib baik untuk tinggal berhampiran ibu bapa anda, mereka mungkin bersedia menjaga kanak-kanak semasa anda berkerja.


Share Artikel ini!

Kongsi Pendapat Anda

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>