Tips Meningkatkan Skor Kredit Anda Untuk Pinjaman Peribadi Yang Lebih Baik

tips meningkatkan skor kredit
Share Artikel ini!

Apabila anda ingin mendapatkan pinjaman peribadi, skor kredit anda adalah perkara pertama yang memberi perhatian kepada pemberi pinjaman. Oleh sebab itu, mengetahui cara meningkatkan skor anda adalah penting untuk mendapatkan pakej kewangan yang terbaik. Tambahan pula, semakin tinggi skor kredit anda, semakin rendah kadar faedah ke atas pinjaman. Dengan ini, kami menyediakan beberapa perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan skor kredit yang lebih baik, atau hanya untuk memperbaiki yang sedia ada.

Membayar Bil Pada Masa Yang Ditetapkan

Inilah salah satu cara termudah untuk mendapatkan skor kredit yang baik. Dengan membayar bil anda tepat pada masanya, anda dapat mengelakkan tanda negatif pada laporan kredit anda, dan dari masa ke semasa, anda dapat disenaraikan pengguna kredit yang layak. Mempunyai kredit yang mencukupi adalah perkara pertama yang akan dinilai untuk peminjam. Oleh itu, anda perlu membuktikan bahawa anda dapat menggunakan wang anda secara bertanggungjawab pada jangka masa yang panjang. Sekiranya anda terlambat membayar bil, anda boleh dilaporkan kepada agensi kredit utama yang memberi kesan buruk kepada kredit anda.

Mendapatkan Pinjaman Dalam Jangka Masa Pendek

Jika anda ingin mencari pinjaman rumah, kad kredit, atau pinjaman pelajar, adalah perlu untuk anda membuat semakan mengenai ketersediaan dan kadar faedah pinjaman tersebut secara terus. Ini adalah kerana setiap kali anda memohon untuk kredit, ia dapat menjejaskan skor kredit.

Walau bagaimanapun, jika pemberi pinjaman melihat bahawa anda telah memohon dalam jangka masa yang pendek, mereka dapat menyimpulkan bahawa anda cuba mendapatkan pembiayaan atas sebab tertentu. Perkara ini sangat penting; anda tidak mahu dilihat sebagai seseorang yang meminjam untuk apa jua sebab. Pemberi pinjaman memahami bahawa peminjam yang bijak akan mencari pinjaman terbaik.

Pastikan Hutang Lama Anda Dilangsaikan Supaya Laporan Anda Bersih

Sesetengah orang berpendapat bahawa meninggalkan hutang lama yang dibayar pada laporan kredit adalah perkara yang buruk. Namun, selagi hutang tersebut dibayar tepat pada masanya, ia membantu meningkatkan laporan kredit anda, dan sudah tentu, skor kredit anda.

Biarkan hutang lama anda pada laporan kredit anda dan mana-mana akaun yang baik di atasnya selama mungkin. Ini juga termasuk meninggalkan akaun terbuka dan lama jika anda mempunyai rekod pembayaran yang konsisten dan boleh dipercayai. Sudah tentu, jika anda mempunyai hubungan baik dengan pemiutang, menutup akaun itu akan mengambil beberapa positivity dari akaun yang berada di sana.

Menghapuskan Baki Kad Kredit

Baki kecil yang anda ada pada pelbagai kad kredit akan menambah. Oleh itu, sebenarnya lebih baik untuk mengecaj pembelian kecil pada satu kad, bukannya pelbagai kad yang berbeza. Ini dapat meningkatkan skor kredit anda, hanya mengecaj kecil pada satu akaun.

Bayar seberapa banyak baki kecil yang anda boleh, dan kemudian gunakan hanya satu atau dua akaun untuk pembelian setiap hari. Anda tidak mahu mempunyai baki yang berbeza pada laporan kredit anda jika anda boleh mengelakkannya.

Baki Kad Kredit

Bercakap tentang membersihkan baki kad kredit anda, jumlah kredit pusingan tersedia yang lebih kecil yang anda gunakan, perkara yang lebih baik adalah untuk anda.

Julat optimum adalah hampir 30 peratus. Dengan kata lain, jika anda mempunyai kredit bernilai RM10,000 pada kredit anda, jangan biarkan baki anda berada di atas RM3,000. Jika ia berada di atas tahap itu, anda haruslah kurangkan pembayarannya untuk mendapatkannya di bawah nombor tersebut.

Pinjaman Peribadi Dan Markah Kredit

Sering kali, pinjaman peribadi digunakan untuk menyatukan hutang sedia ada. Ini dapat membantu skor anda dalam jangka masa yang lebih lama, dan dengan memberi perhatian kepada baki pada kredit pusingan anda, ini adalah langkah penting yang anda boleh buat untuk meningkatkan skor kredit anda.

Sebagai pengguna yang bertanggungjawab, anda tidak perlu bimbang kerana masa adalah factor terbesar bagi skor kredit anda. Semakin lama anda membayar hutang anda tepat pada waktunya, anda akan cenderung mempunyai skor yang lebih baik, yang membawa kepada kadar faedah yang lebih rendah pada pinjaman peribadi, dan terus terang, apa pun yang anda pinjam. Dengan menggunakan sedikit akal sehat dan kesabaran, anda boleh menggerakkan perkara demi kepentingan anda.


Share Artikel ini!

Kongsi Pendapat Anda

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>