10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menghindari ‘Scam’

10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menghindari ‘Scam’

Pinjaman Peribadi | Selesai Masalah Kewangan Anda Forums Scam Pinjaman Peribadi Tips Menjauhi Scam Pinjaman Peribadi 10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Menghindari ‘Scam’

Viewing 13 posts - 16 through 28 (of 28 total)
  • Author
    Posts
  • #25684
    Theny Kok
    Guest

    Hi saya ni baru buat pinjaman pribadi 10k.sama juga dengan cik zila.bila saya tanya ada bayaran pendahuwan ke. Dia cakp tak ada. Mintak ic saya bagi. Lepas tu dah lulus siap surat agrement lg siap juga.minta 500 buka acc 2jam duit masuk 10500 dia ckp. Pastu dia send risit tranfer bahawa dia suda tranfer ke acc saya. Bila saya lihat bal dalam acc saya tetap juga tiada perubaha. Saya tanyak balik dia. Alasan nya suda tranfer tp sangkut. Minta lg saya 1280 buat elegal sistem. Bru saya dapat saya punya loan.saya pun da tak dapat beri permintaan mereka. Saya ckp saya tak ada duit. Begini lah saya tunggu kamu urus saja sampai saya dapat itu loan dalam tangan saya baru saya bayar pembayaran tiap2 bulan. Baru 3 ari lepas saya berurusan dengan pinjaman ini.

    #25685
    Anonymous
    Guest

    Saya pun dah terkena jugk.. Awal² mintak RM538 sbb agent tu kata sekali seumur hidup sbb time covid ramai org tipu .. Bla3. Dah bayar kata loan boleh masuk. Tiba2 mintak 1500plk utk aktifkan nama sbg peminjam under syarikat pinjaman KPKT. Dia kata sume syarikat ncn tu… Dah bayar 1k500 nsyarikat diaorg ckp xleh bank in plk sbb kena bagar 1668 utknaikkan score credit jadi 100%. Lps tu bayar lh jumlh yg dia nk. Pastu dia nak transfer tapi xblh plk sbb sangkut. Agent tu pun suruh lah bayar 2k500 utk bukak akaun bank HSBC. Saya was2 nk byr lps banker HSBC tu whatsapp saya. Saya mcm pelik lh takkanlah bank nak ws kita kan.. Xlogik. Saya pun pergi kat web HSBC saya contact dgn staff pastu staff HSBC kata better saya block je banker tu. Sbb yes nama banker tu mmng sama dgn banker yg kerja kat HSBC but not the same person staff HSBC tu ckp kat saya… Saya mmng terkejut sgt². Saya terus search pasal scammer jumpalh page cik farah. Saya ws dia tanya pendapat dia. Dia pun kata tu scammer sbb syarikat pinjaman tu mints bayaran mcm². Pastu bank ws . x logik. Saya terus block diaorg.

    #25686
    cie
    Guest

    jangan pecaya yang mereka akan transfer kan duit yang telah cik/encik telah bayar. cara terbaik, cik/encik block no dan buat report polis kalau takut maklumat cik/encik disalah guna. kalau cik/encik nak tau, maklumat seperti copy ic boleh delete kalau dah ter send melalui whatsapp ( walaupun dah seminggu cik/encik send, dan cik/encik boleh rujuk pada youtube.) jangan bank in lagi kalau mereka minta.

    #25687
    Nampat Masikin
    Guest

    Saya sudah kenalan you ..apa perlu saya buat ?

    #25688
    Emily Anak Sanun
    Guest

    Saya pun macam Itu baru berlaku tapi Saya belum buat bayaran kedua yang mereka minta.. sekarang Saya berani buat laporan polis

    #25689
    John
    Guest

    Nak tanya, dokumen dah kasi tp tiba2 senyap.. ini kategori apa? Dan ada kesan tak pada dokumen tu? Apa yg scammer boleh buat dgn dokumen kita?

    #25690
    iPP
    Keymaster

    Hai John, jika syarikat tersebut bukan syarikat yang sah berlesen, lebih selamat jika anda membuat laporan polis untuk melindungi diri daripada risiko dokumen anda disalahgunakan (contohnya dalam kes kecurian identiti). Memang susah untuk menjangka apa yang boleh berlaku dalam situasi begini, tetapi ia lebih baik untuk mengambil jalan yang selamat.

    #25691
    eyja
    Guest

    saya bru di hubungi org yg konon nye dari makamah… no yg call mmg betul no makamah tinggi.. dy ckp ad hutang lapokk… hati2 scam mmg akan cari org2 yg ad hutang lpok.. mcm eon credit dan ap2… sy da pernah report polis pasal hutang eon ni.. pd 2014 dan menghantar surat report di eon credit da sjk itu tiade lg pggil dr eon credit.. now 2020 ad yg call ckp sy nk kne wirrit saman dr makamah civil… dy menawar kn bayar sepruh dr harge hutang lapok.. tp sy seacrh .. semua dy punye compny … dy gune kn nme aiqon capital sbgai sumber kuat dy.. dan dy akn bg no tel aiqon capital siap dgn no exd lg.. nmpk sgt menipu bkn?? hampir2 jd mgse.. tp sorry sy xbodoh .

    #25692
    Su
    Guest

    saya pun terkena sama mcm dengan awk.. sebiji sama.. lepastu dia duk ugut sy mcm2 skrg jd sy pegi balai buat report..

    #25693
    wan aiman
    Guest

    ada no whatsapp tak saya nak bertanya sesuatu

    #25694
    Anonymous
    Guest

    Semalam saya kena tipu 1449. Mula dia suruh saya bayar scoring tak 100% rm343. Lepastu dia suruh saya buat bqyaran rm553untuk disbursment linked lepastu dpt code dia suruh saya reply itu code kemudian dia ckp saya reply code itu salah so saya kena bayar balik rm553untuk second code. Lepastu pulak tetibe dia kata saya kena register bank negara malaysia smpai register fee 900. Saya baru je sedar saya dh kena scam 1449rm.

    #28678
    Yap Hui Yee
    Participant

    Saya juga relay ditipu oleh msiafastloan.com.

    #28680
    Yap Hui Yee
    Participant

    Bolehkah saya tahu procedure you kena scam? Sebab saya juga kena scam dengan website ini. Kalau bokeh sila whatsapp saya 0167236611.

Viewing 13 posts - 16 through 28 (of 28 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Login Register