Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pinjaman Kereta di Malaysia

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pinjaman Kereta di Malaysia
Share Artikel ini!

Ingin mencari kereta baru, namun tidak mampu bayar jumlah kos kereta tersebut sekaligus? Anda akan perlu memohon pinjaman kereta. Proses mendapatkan pinjaman kereta boleh menjadi berbelit-belit dan mengjengkelkan ramai orang, tetapi ianya tidaklah begitu rumit. Dalam artikel ini, kami berbincang apa yang sebenarnya berlaku dalam urusan pinjaman kereta di Malaysia.

Mendapatkan pinjaman kereta di Malaysia

Dalam hal memohon pinjaman kereta di Malaysia, anda boleh pilih sama ada untuk memohon terus dari bank atau melalui ejen atau penjual kereta. Dua-dua pilihan ini terdapat kelebihan dan kekurangan masing-masing. Dengan bank, anda akan berurus terus dengan pemberi pinjaman. Jadi, anda tidak akan dikenakan bayaran komisyen tambahan atau yuran yang biasanya dikaitkan dengan penglibatan pihak ketiga.

Jika anda mendapatkan pinjaman kereta melalui ejen atau penjual kereta, terdapat kemungkinan kadar faedah tidak sebegitu baik berbanding dengan berurus terus dengan bank. Walau bagaimanapun, sesetengah ejen atau penjual kereta dapat memberi rebat tambahan atau diskaun atas pembelian kereta anda, atau membantu dalam penyediaan dokumen dan proses permohonan yang mana akan menjadikan urusan anda lebih berbaloi.

Proses permohonan pinjaman kereta

Berikut adalah langkah-langkah proses permohonan pinjaman kereta di Malaysia:

  1. Pilih kereta yang anda ingin beli
  2. Sediakan dokumen asas (contohnya, slip gaji, lesen memandu, dokumen pengenalan)
  3. Mengemukakan dokumen asas bersama dengan borang permohonan anda kepada bank
  4. Jika anda layak mendapatkan pinjaman tersebut, pinjaman anda akan diluluskan
  5. Tandatangani perjanjian pinjaman yang disediakan
  6. Kereta anda akan didaftarkan dan diserahkan kepada anda.

Untuk melaraskan proses pinjaman kereta anda, pastikan anda menyediakan segala dokumen yang diperlukan dalam permohonan tersebut. Setelah permohonan dan dokumen dikemukakan, ia bergantung kepada pihak bank untuk memutuskan kelulusan pinjaman.

Kalau anda tidak layak memohon pinjaman kereta, mempertimbanglah memohon pinjaman peribadi untuk membiayai kos kereta tersebut. Ataupun, gunakan duit pinjaman peribadi untuk membayar deposit yang lebih tinggi, supaya peratus pinjaman anda atas kereta anda pun boleh dikurangkan.

Bersedia untuk mencari pinjaman peribadi anda? Carilah di lokasi berdekatan anda sekarang!


Share Artikel ini!

Kongsi Pendapat Anda

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>